Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I
  SZKOLNY KLUB FASCYNACJI KULINARNYCH

 

            Działa od 2003 roku. Założycielem i opiekunką jest Małgorzata Zdanowska-Gacek.  Do Klubu należą uczniowie, pragnący rozwijać podczas zajęć pozalekcyjnych swoje zainteresowania z zakresu: zdrowego żywienia, estetyki podawania i dekoracji potraw, poznawania receptur na wybrane potrawy, zdrowej żywności, profilaktyki żywieniowo - ekologicznej. Pozwala na rozwinięcie u uczestników twórczego i krytycznego myślenia, wyobraźni  i  różnorakich  umiejętności praktycznych.   Celem   spotkań   jest   również   zapoznanie   uczniów z naukowymi podstawami produkcji i organizacji pracy. 

 

 Cele Klubu 

  1. Aktywizacja uczniów i rozbudzanie ich zainteresowań problematyką   żywieniową.
  2. Kształtowanie prozdrowotnych zachowań poprzez propagowanie zdrowego stylu życia, zdrowej żywności jako leku na choroby cywilizacyjne.
  3. Wykorzystanie technologii informatycznej do obliczania wartości odżywczej, energetycznej żywności, planowania jadłospisów.
  4. Przygotowanie uczniów do konkursów, egzaminów, olimpiad.

 Naszą działalność opisują poniższe hasła: 

Poszukujemy: informacji dotyczących żywności, żywienia, dekoracji potraw, korzystając z  komputerowych  programów edukacyjnych, encyklopedii multimedialnych, Internetu oraz literatury fachowej.

- Uczestniczymy:  w konkursach, olimpiadach, turniejach.

- Poznajemy:  interesujące zagadnienia, nowoczesne metody i formy działania.

- Przekazujemy swoją wiedzę, dzielimy się doświadczeniem.

  
Efekty naszej pracy to:

- Pokazy i prezentacje kulinarne, pomoce dydaktyczne, prace projektowe, dyskusje dydaktyczne, referaty, filmy, zdjęcia.

Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Junior Culinary Cap 2018" - III miejsce

Niektóre sukcesy w konkursach wojewódzkich:

"Świętokrzyski talerz młodego kucharza 2017” -  III miejsce i puchar Akademii Sztuki Kulinarnej

"Świętokrzyski talerz młodego kucharza 2016" - I miejsce

"Świętokrzyski MISTRZ KUCHNI 2016" - II i III miejsce

"SPECJAŁY Z JAGNIĘCINY" 2014 r. - I miejsce 

"RARYTASY Z PIERSI DOMOWEGO PTACTWA " 2011 r. - I miejsce

Konkurs "Potyczki kulinarne z wieprzowiną w roli głównej"  I i II miejsce 2008 r.

Konkurs kulinarny "Ach Kieleckie, jakie smaczne" 2005 r. - III miejsce i nagroda Świętokrzyskiego Kuratora Oświaty 


OLIMPIADA WIEDZY I UMIEJĘTNOŚCI ROLNICZYCH - ETAP OKRĘGOWY - II miejsce

Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych - etap okręgowy 2009/10 - III miejsce 

  • 2004/2005
  • 2003/2004
  •                                                                           
  •                                                                                                                               Opiekunka   Szkolnego Klubu Fascynacji Kulinarnych

                                                                                                                                             mgr inż. Małgorzata Zdanowska-Gacek