Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

 KLUB FASCYNACJI KULINARNYCH 2013/14

 

1.         W dniu 25.10.2013 r. w naszej szkole odbył się etap szkolny XXXVIII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. W eliminacjach, w bloku tematycznym: żywienie człowieka i gospodarstwo domowe, uczestniczyło 45 uczniów klasy II i III technikum żywienia. W etapie pisemnym Olimpiady każdy uczestnik odpowiada na 60 pytań testowych, w tym 45 pytań specjalistycznych oraz 15 z ekonomii i organizacji dotyczących danego bloku tematycznego, zaś w części praktycznej eliminacji otrzymuje 3 zadania charakterystyczne dla tego bloku. Uczniowie winni wykazać się nie tylko wiedzą i umiejętnościami praktycznymi z zakresu szkoły średniej ale także poszerzonymi  o nowości w danej dziedzinie,  publikowane w czasopismach branżowych. W eliminacjach szkolnych Olimpiady najwyższe wyniki uzyskały i zakwalifikowały się do etapu okręgowego uczennice III klasy technikum żywienia: Marta Sanecka i Klaudia Dusza;
Etap okręgowy odbędzie się w dniach  25-26.04.2014 r.  się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Żarnowcu. Tegoroczne centralne eliminacje będą zorganizowane na terenie okręgu  krakowskiego w dniach 06-07 czerwca 2014 roku  w  Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Nawojowej.
 
2.      Przygotowanie potraw i obsługa na uroczystościach kulinarnych takich jak: Dzień Edukacji Narodowej, spotkanie z kombatantami w dniu 10-12.2013 r., Wigilia dla pracowników szkoły.
 
3.      Na szczególną uwagę zasługuje zaangażowanie i udział młodzieży  w konkursie zatytułowanym "Dziecięce smaki", zorganizowanym  z okazji jubileuszu 10-lecia działalności Szkolnego Klubu Fascynacji Kulinarnych. Uczniowie w 2-osobowych zespołach pod kierunkiem opiekunki Klubu przygotowali propozycje zorganizowania przyjęcia dla dzieci. Wykonane w szkole potrawy zostały zaprezentowane w sali konferencyjnej Hotelu SŁONECZNY ZDRÓJ  w Busku-Zdroju.  W jury zasiadły dzieci z "zerówki" ze Szkoły Podstawowej Nr 2 oraz sponsorzy nagród - akcesoriów kulinarnych. Komisja sędziowska zwracała szczególną uwagę na smakowitość, kreatywność oraz zgodność prezentacji z tematem wiodącym. Wszystkie zespoły wykazały się ogromnym zaangażowaniem i udowodniły, że sporządzanie potraw może być pasją. 
Wyniki konkursu:
- Nagrodę Grand Prix jury dziecięcego oraz wyróżnienie przyznano Klaudii Dusza z III g za pracę: Wyprawa do Stumilowego lasu.
- I miejsce zdobyła praca zatytułowana: Pszczółka Maja i jej przyjaciele w wykonaniu  Katarzyny Warchulskiej i Marty Saneckiej z klasy IIIg. W  kompozycji tej na przyjęcie dla dzieci zostały zaproponowane potrawy: tort miodowy Pszczółki Mai, Gucio na truskawkowym polu - lody truskawkowo -śmietankowe, pracowite mrówki i drobiowe patyczki, w pajęczynie Tekli - kokosowe kulki, kolorowe ślimaczki biszkoptowe, Filip wędrowiec i tobołki z fantazyjnym farszem, słodkie kwiaty z bitą śmietanką.
- II miejsce przyznano Karolinie Słupik i Weronice Słowak za wykonanie Muzycznego kącika
- III miejsce zdobyły Żaneta Gruca i Izabela Kwiecień za Alicję w krainie czarów. 
- Ponadto wyróżnienia uzyskały: Anna Juda i Monika Janowska za Krainę zwierząt oraz Ewelina Wróbel i Klaudia Wojdas za Roszpunkę. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody rzeczowe oraz dyplomy.
 
4.  W lutym 2014 r. grupa uczniów wzięła udział w pokazie kulinarnym zorganizowanym przez Szefa Kuchni Restauracji PonidzieHOTELU  SŁONECZNY ZDRÓJ - Pana Patryka Kotarbę. Na spotkaniu tym regionalny Szef Kuchni Firmy Unilever Food Solutions zaprezentował profesjonalne wykonanie rozmaitych potraw z wykorzystaniem tradycyjnych    i nowoczesnych technik kulinarnych. Uczniowie uczestniczyli w wykonaniu potraw                         z polędwicy wieprzowej, polików wołowych, udźca jagnięcego, łososia, dorsza, krewetek oraz owoców i warzyw. Poznaliśmy ciekawe smaki i połączenia różnych potraw w zestawy posiłków.
 
5. W marcu 2014 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbył się Międzyszkolny Konkurs Kulinarny zatytułowany „Specjały z jagnięciny”. Uczestniczyła w nim młodzież ze szkół województwa świętokrzyskiego z klas o profilu gastronomicznym. Uczniowie rywalizowali ze sobą w produkcji i ekspozycji dania głównego z jagnięciny. Każdy uczestnik miał do wyboru elementy kulinarne takie jak: żeberka, łopatka, udziec, comber lub gicz jagnięca. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne Jury. Ocenie podlegały: organizacja i porządek na stanowisku pracy, technika wykonania potrawy, cechy organoleptyczne oraz dekoracja potrawy i sposób jej podania.
I miejsce w tym konkursie zdobyła AGATA KRAWIEC z klasy II g , która przygotowała comber jagnięcy w ziołowej panierce z kaszą kuskus i musem jabłkowym. W nagrodę oprócz specjalistycznego sprzętu kucharskiego, książek kulinarnych, otrzymała zaproszenie na miesięczny staż pod okiem Szefa Kuchni w BEST WESTERN  Grand Hotel w Kielcach.
 6. W dniu 4 kwietnia br. uczestniczyliśmy w jubileuszowych X Powiatowych Targach Edukacyjnych, na które uczniowie przygotowali i zaprezentowali słodkie wyroby.
7. w konkursie o tytuł „Mistrza wiedzy ożywieniu” zwyciężyła Marta Sanecka, II miejsce zajęła Klaudia Dusza z III g.
8. W maju, odbył w szkole się pokaz kulinarny w wykonaniu szefa kuchni w Restauracji Ponidzie. Zaprezentowana została nowoczesna metoda produkcji potraw sous-vide /su-wid  . 
Jest to technika kulinarna polegająca na pakowaniu próżniowym produktów a następnie długotrwałym gotowaniu ich w kąpieli wodnej o temperaturze 60-80. Do sous vide potrzebne są dwa urządzenia - cyrkulator temperatury oraz pakowarka próżniowa. Przyprawioną żywność umieszcza się w specjalnym worku, z którego pompa powietrza usuwa tlen. Gotowe opakowanie z surowcem wkłada się do urządzenia sous vide z podłączonym cyrkulatorem temperatury. Dokładna temperatura i czas ogrzewania zależy od rodzaju mięsa lub warzyw. Uczniowie poznali wiele zalet tej metody produkcji podczas przygotowania potraw z gęsiny.
9. Na początku czerwca przygotowaliśmy słodkie wypieki z okazji obchodów Dni Patrona naszej Szkoły.
10. W tym roku obchodziliśmy jubileusz X-lecia Klubu. Podsumowaniem było spotkanie z absolwentkami klasy technikum żywienia połączone z degustacją tortu.

GASTRONOMIA bez tajemnic - pokaz 

KLUB FASCYNACJI na pokazie kulinarnym w HOTELU SŁONECZNY ZDRÓJ

Wizyta IIIg w HOTELU SŁONECZNY ZDRÓJ

Konkurs kulinarny DZIECIĘCE SMAKI

http://www.slonecznyzdroj.pl/de/core/news.php?_PageID=49433&NewsID=8424

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20131214/POWIAT0101/131219389

 

 

XXXVIII OLIMPIADA WIEDZY I UMIEJĘTNOŚCI ROLNICZYCH

                                                                                                                                   

                                                                                                                                                        M.Z-G