Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

 kwalifikacjewzawodzie.pl/kwalifikacje/kwalifikacja-t15/

kwalifikacjewzawodzie.pl/kwalifikacje/kwalifikacja-t9

kwalifikacjewzawodzie.pl/kwalifikacje/kwalifikacja-t10

/www.testy.egzaminzawodowy.info/technik-organizacji-uslug-gastronomicznych

kwalifikacjewzawodzie.pl/kwalifikacje/kwalifikacja-t6/

www.testy.egzaminzawodowy.info/technik-zywienia-i-uslug-gastronomicznych

www.testy.egzaminzawodowy.info/technik-kucharz

www.testy.egzaminzawodowy.info/technik-technologii-zywnosci

 

zadanie praktyczne ze strony CKE i kryteria oceniania  kwalifikacjewzawodzie.pl/wp-content/uploads/2015/03/t_06_00_praktyczny_www.pd 

kwalifikacjewzawodzie.pl/wp-content/uploads/2015/03/t_06_00_praktyczny_www.pdf zadanie praktyczne z czerwca 2014 r.

praktyczny czerwiec 2015:

1. www.zsp1busko.pl/sites/default/files/2015 praktyczny.pdf

2. www.zsp1busko.pl/sites/default/files/2015 pra.pdf

styczeń 2015 z praktycznehelpedu.republika.pl/egzaminy_oke/praktyka2015/2015_z.pdf

www.oke.krakow.pl/kwalifikacje_zawodowe/informatory/informator_Z187_343404_TZiUG.pdf

www.zsp1busko.pl/node/2283

www.zsp1busko.pl/node/2351

www.zsp1busko.pl/node/2352

www.zsp1busko.pl/node/2532

www.zspolice.pl/download/egzamin_zawodowy/poradniki/technik_hotelarstwa/technik_hotelarstwa_341[04]_z4_02_u.pdf

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Informacje o egzaminie zawodowym dla zawodu

Technik żywienia i usług gastronomicznych  343404

 Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie będzie przeprowadzany na podstawie wymagań określonych w podstawie programowej kształcenia w zawodach, która obowiązuje od  1 września 2012r.

Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie, zwany również egzaminem zawodowym, jest formą oceny poziomu opanowania przez zdającego wiedzy i umiejętności z zakresu danej kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie, ustalonych w podstawie programowej kształcenia w zawodach.

Egzamin zawodowy może być przeprowadzany w ciągu całego roku szkolnego w terminie ustalonym przez dyrektora komisji okręgowej, w uzgodnieniu z dyrektorem Komisji Centralnej. Termin egzaminu zawodowego dyrektor komisji okręgowej ogłasza na stronie internetowej komisji okręgowej nie później niż na 5 miesięcy przed terminem egzaminu zawodowego.

Informacje o terminie i miejscu egzaminu może przekazać Zdającym dyrektor szkoły lub dyrektor okręgowej komisji egzaminacyjnej.

W zależności od specyfiki zawodu, w którym przeprowadzony będzie egzamin zawodowy, okręgowa komisja egzaminacyjna może wezwać zdającego na szkolenie w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy związane z wykonywaniem zadania egzaminacyjnego na określonych stanowiskach egzaminacyjnych. Szkolenie powinno być zorganizowane nie wcześniej niż na dwa tygodnie przed terminem egzaminu.

Egzamin będzie obejmował zakresem tematycznym kwalifikacje, czyli liczba egzaminów w danym zawodzie będzie zależna od liczby kwalifikacji wyodrębnionych w podstawie programowej kształcenia w zawodach. W praktyce będzie to jeden, dwa lub trzy egzaminy w danym zawodzie.

W zawodzie technik żywienia usług gastronomicznych 343404 wyodrębniono 2 kwalifikacje:

K1 T.6.     Sporządzanie potraw i napojów.

 K2 T.15.   Organizacja  żywienia i usług gastronomicznych.

Egzamin z kwalifikacji K1 T.6. zostanie przeprowadzony w klasie II -  termin czerwiec

 a z kwalifikacji K2 T.15.  w klasie IV.

Dostosowanie egzaminu do indywidualnych potrzeb edukacyjnych i możliwości psychofizycznych.

Informacja o szczegółach dotyczących dostosowania warunków przeprowadzania egzaminu zawodowego jest publikowana na stronie internetowej Centralnej Komisji Egzaminacyjnej.

Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie składa się:

• z części pisemnej przeprowadzanej w formie testu pisemnego

• z części praktycznej przeprowadzanej w formie testu praktycznego.

Część pisemna egzaminu zawodowego może być przeprowadzana:

  • z wykorzystaniem arkuszy egzaminacyjnych i kart odpowiedzi.

Część pisemna trwa 60 minut i przeprowadzana jest w formie testu składającego się z 40 zadań zamkniętych zawierających cztery odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna odpowiedź jest prawidłowa.

Zwolnienie z części pisemnej egzaminu zawodowego.

Laureaci i finaliści turniejów lub olimpiad tematycznych związanych z wybranym obszarem kształcenia zawodowego są zwolnieni z części pisemnej egzaminu zawodowego na podstawie zaświadczenia stwierdzającego uzyskanie tytułu odpowiednio laureata lub finalisty. Zaświadczenie przedkłada się przewodniczącemu zespołu egzaminacyjnego.

Zwolnienie laureata lub finalisty turnieju lub olimpiady tematycznej z części pisemnej egzaminu zawodowego jest równoznaczne z uzyskaniem z części pisemnej egzaminu zawodowego najwyższego wyniku, czyli 100%.

Część praktyczna jest przeprowadzana w formie testu praktycznego. 

Część praktyczna egzaminu zawodowego polega na wykonaniu przez zdającego zadania egzaminacyjnego zawartego w arkuszu egzaminacyjnym na stanowisku egzaminacyjnym. Stanowisko powinno być przygotowane z uwzględnieniem warunków realizacji kształcenia w danym zawodzie określonych w podstawie programowej kształcenia w zawodach, właściwych dla kwalifikacji wyodrębnionej w tym zawodzie, w zakresie której odbywa się ten egzamin.

Na zapoznanie się z treścią zadania egzaminacyjnego zawartego w arkuszu egzaminacyjnym oraz z wyposażeniem stanowiska egzaminacyjnego Zdający ma 10 minut, których nie wlicza się do czasu trwania części praktycznej egzaminu zawodowego. Czas na wykonanie zadania praktycznego dla kwalifikacji K1.T.6. wynosi 120 minut.

Czas na wykonanie zadania praktycznego dla kwalifikacji K2.T.15. wynosi 150 minut.

Inne zadania praktyczne z zakresu kwalifikacji T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych mogą dotyczyć, wykonywania i rozliczania usług gastronomicznych na podstawie informacji źródłowych w języku polskim lub obcym.

Warunki zdania egzaminu i dokumenty otrzymywane przez osobę, która zdała egzamin

Zdający zda egzamin potwierdzający kwalifikację w danym zawodzie, jeżeli osiągnie:

  • z części pisemnej – co najmniej 50% punktów możliwych do uzyskania oraz
  • z części praktycznej – co najmniej 75% punktów możliwych do uzyskania.

Wynik egzaminu zawodowego ustali i ogłosi komisja okręgowa. Wynik ustalony przez komisję okręgową będzie ostateczny.

Zdający, który zda egzamin potwierdzający kwalifikację w danym zawodzie otrzyma świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie wydane przez komisję okręgową. Zdający, który zda egzaminy z zakresu wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie oraz posiada poziom wykształcenia ogólnego wymagany dla danego zawodu, otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie przez komisję okręgową.

Ponowne przystąpienie do egzaminu

Osoby, które

  • nie zdały jednej lub obu części egzaminu,nie przystąpiły do egzaminu w wyznaczonym terminie, przerwały egzamin mogą ponownie przystąpić do egzaminu lub niezdanej części, z tym że:
  • uczniowie (słuchacze) przystępują do egzaminu w kolejnych terminach w trakcie nauki oraz dwukrotnie po zakończeniu nauki na zasadach określonych dla absolwentów; przystąpienie po raz trzeci lub kolejny po zakończeniu nauki odbywa się na warunkach określonych dla egzaminu eksternistycznego,osoby, które rozpoczęły zdawanie egzaminu zawodowego po zakończeniu nauki (absolwenci) lub po ukończeniu kursu kwalifikacyjnego oraz osoby, które przystąpiły do egzaminu na podstawie świadectw szkolnych uzyskanych za granicą, po dwukrotnym niezdaniu tego egzaminu lub jego części zdają egzamin zawodowy lub jego część na warunkach określonych dla egzaminu eksternistycznego. Po upływie trzech lat od dnia, w którym Zdający przystąpił do części pisemnej egzaminu i nie zdał egzaminu lub mógł przystąpić po raz pierwszy do części pisemnej egzaminu, przystępuje do egzaminu w pełnym zakresie.

                          Informacje o egzaminie dostępne są na stronach cke.edu.pl 

 

                                                                        MZG