Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I
 
 
Z okazji jubileuszu 50-lecia NASZEJ SZKOŁY, Szkolny Klub Fascynacji Kulinarnych zaprasza do wzięcia udziału w konkursie pt.:
 
KULINARNY PRZYSMAK 50-LECIA                         
 
Głównym celem konkursu jest wyłonienie autorskiego przepisu na potrawy /słodkie, słone/, które mogłyby być kulinarną wizytówką szkoły.
 
Konkurs jest przeznaczony dla uczniów klas technikum o profilu gastronomicznym, uczących się w zawodach:
    technik żywienia i usług gastronomicznych.
    technik hotelarstwa
    oraz uczniów innych klas, po uzgodnieniu warunków udziału z organizatorem
 
Przebieg Konkursu w ZSP Nr 1w  Busku-Zdroju:
 
       I etap – do 15.01.2016 r., nadesłanie propozycji receptur na potrawy w kategoriach:
danie główne / przekąska     i     deser / ciasto
na adres e-mailowy opiekunki Szkolnego Klubu Fascynacji Kulinarnych: malgosia.z-g@wp.pl 
II etap – w lutym 2016 r. - produkcja i prezentacja potraw wg przesłanych przepisów kulinarnych zakwalifikowanych do finału.
 
Zespół składa się z dwóch uczniów /nie muszą uczęszczać do jednej klasy/.
Uczestnicy konkursu mają za zadanie:
  •     wykonać samodzielnie potrawy w ciągu 150 minut
  •     dokonać prezentacji potraw na przygotowanych do tego celu stołach
  •     zostawić w czystości stanowisko pracy
     Nie można korzystać ze sztucznych dekoracji, przygotowanych wcześniej półproduktów, dekoracji  i dodatków, gotowych sosów.
Do wykonania dań konkursowych udostępniona będzie sala nr 19, zaś do prezentacji nr 20.
      W drugim etapie nastąpi wybór zwycięskich potraw na podstawie oceny organoleptycznej, która obejmuje:
  •             0-10 pkt. za atrakcyjność potrawy, inwencję twórczą, 
  •            0-20 pkt. za dekorację i sposób podania potrawy
  •            0-20 pkt. za walory smakowe potrawy

       Autorzy najlepszych prac otrzymają nagrody/upominki oraz dyplomy. 

 

                                                                                      Magorzata Zdanowska-Gacek