Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

Gotowanie z mistrzami

      Aby poznać tajniki sztuki kulinarnej klasa I g wzięła udział w spotkaniu poświęconemu: obróbce czekolady i nowoczesnej metodzie obróbki cieplnej - sous-vide.

      Instruktaż produkcji wybranych potraw przeprowadzili Panowie: Patryk Kotarba - szef kuchni w Rest. Ponidzie i  Tobiasz Dziura - kierownik zmiany. Z zainteresowaniem obserwowaliśmy przebieg obróbki wstępnej i cieplnej. Mogliśmy również osobiście uczestniczyć w tworzeniu smakowitych potraw. 

                  W obecnych czasach w większości kuchni rządzi pośpiech, a gotowanie staje się nie sztuką, a masową produkcją. Restauracje by się wyróżnić, wyjść na przeciw oczekiwaniom gościa, kreują różnego rodzaju potrawy, które podkreślają naturalny smak oraz jakość stosowanych produktów. Coraz częściej stosowaną obróbką jest sous – vide.

           Metoda gotowania sous – vide jest doskonałym sposobem gotowania potraw zachowując ich lepszą jakość, walory smakowe. Poddawany obróbce cieplnej produkt pakowany jest próżniowo w worki odporne na wysoką temperaturę. Następnie gotuje się go w wodzie utrzymując równomierną, niską temperaturę przez długi czas. Przygotowanie tego typu potraw, wymaga odpowiednich urządzeń, które precyzyjnie utrzymują właściwą temperaturę wody. W metodzie tej ważne jest odpowiednie jej dopasowanie w zależności od rodzaju i wielkości produktu.
           Aby zapobiec zagrożeniu zatruciem pokarmowym, bardzo ważne jest zachowanie wszystkich procedur dotyczących gotowania oraz higieny żywności. Dlatego tak istotne jest kontrolowanie jakości produktu, temperatury oraz czasu, który ma wpływ na wyeliminowanie bakterii. Po ugotowaniu naszego produktu możemy go jeszcze podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni lub grillu, doprawiając do smaku według uznania. 

Ps. 

Restauracja Ponidzie w Hotelu Słoneczny-Zdrój zasiliła grono najlepszych restauracji znajdujących się w prestiżowym Żółtym Przewodniku Gault&MillauUzyskała najwyższą ocenę spośród trzech lokali z woj. świętokrzyskiego.

 Panu Patrykowi gratulujemy sukcesu   

                                                                                                    M. Zdanowska-Gacek

                                                                                                                                      - wychowawczyni kl. I g,                                                                                                                           opiekunka Szkolnego Klubu Fascynacji Kulinarnych