Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

 Świętokrzyski MISTRZ KUCHNI 2016

www.echodnia.eu/swietokrzyskie/jedzenie-i-zabawa/a/kucharzejuniorzy-maja-talent-oto-przepisy-mlodych-uczestnikow-swietokrzyskiego-mistrza-kuchni-2016,9964414/

www.echodnia.eu/swietokrzyskie/jedzenie-i-zabawa/a/swietokrzyski-mistrz-kuchni-2016-oni-powalcza-o-tytul,9919783/

www.echodnia.eu/swietokrzyskie/jedzenie-i-zabawa/a/coz-za-impreza-i-festiwal-swietokrzyskich-smakow-przyciagnal-do-tokarni-okolo-osmiu-tysiecy-osob,9943630/

www.echodnia.eu/swietokrzyskie/jedzenie-i-zabawa/a/oto-swietokrzyscy-mistrzowie-kuchni-2016,9943518/

       I Festiwal Świętokrzyskich Smaków przyciągnął do Tokarni około 8 tysięcy osób. Od godziny dziewiątej rano w niedzielę, 1 maja, w Parku Etnograficznym w Tokarni w kulinarne szranki stanęli uczestnicy piątej edycji Konkursu Świętokrzyski Mistrz Kuchni.

     Zawody kucharzy odbywały się w trzech kategoriach, w których startowali:
juniorzy - uczniowie świętokrzyskich szkół gastronomicznych, amatorzy oraz  zawodowcy.
      W skład każdego zespołu wchodziły dwie osoby: szef zespołu oraz jego pomocnik. Na przygotowanie po 5 porcji przystawki z grasicą, szczawiem i jajkiem oraz dania głównego z górką cielęcą, jabłkiem i chrzanem musiało wystarczyć 75 minut. 
 
    Udział w wojewódzkim konkursie przyniósł nam zaszczytne II i III miejsce na podiumNaszą szkołę reprezentowały dwa zespoły uczennic z klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych:
 
       Gabriela Sput i Małgorzata Wójcik 
oraz Julia  Chojnowska i Gabriela Pasternak 
  
 
                                                                                                                                                Fot. Elżbieta Święcka/EchoDnia
 

        Zmagania kucharzy oceniało jury w składzie: Andrzej Polan - przewodniczący, znakomity kucharz prowadzący kącik kulinarny w TV oraz programy „Polska ze smakiem” i „Doradca Smaku”, Mariusz Tkaczyk mistrz świata barbecue, Michał Markowicz szef kuchni Hotelu Qubus w Kielcach, Hubert Sanecki szef kuchni Willi Hueta w Kielcach, Jarosław Karyś, dyrektor biura Beaty Gosiewskiej, poseł do Parlamentu Europejskiego oraz sędzia techniczny - Rafał Korus, szef kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach.

Ps. Gratulujemy miejsca na podium zaprzyjaźnionej drużynie z Restauracji Ponidzie w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA&Wellness **** w składzie: Robert Kopacz i Tobiasz Dziura.
 
 
 
cdn.
MZG