Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

 KLUB FASCYNACJI KULINARNYCH 2014/15

 

·            W dniu 10 kwietnia br. uczestniczyliśmy w XI Powiatowych Targach Edukacyjnych, na które uczniowie przygotowali i zaprezentowali słodkie wyroby.
·         W eliminacjach okręgowych Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych Marta Sanecka z IV g zajęła ósme miejsce.
·        21 kwietnia 2015 r. Hotel Słoneczny Zdrój stał się areną zmagań uczniów z klas gastronomicznych naszej szkoły.
Tematem przewodnim konkursu była regionalna kuchnia świętokrzyska. Celem konkursu "Cudze chwalicie swego nie znacie… - w poszukiwaniu kulinarnych przysmaków naszego regionu” było wykorzystanie tradycyjnych i lokalnych produktów do produkcji potraw, poszukiwanie i promowanie receptur regionalnych, ocalenie ich od zapomnienia oraz zapoznanie się z tak zwaną "babciną" kuchnią. 
Niektóre potrawy i produkty zostały wpisane do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskiego. Jest to część Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która prowadzi działania na rzecz rozwoju turystyki kulinarnej. Celem Sieci jest wspieranie lokalnej produkcji żywności naturalnej, bezpiecznej i smacznej.
Oprócz potraw i produktów oficjalnie uznanych za tradycyjne jest też wiele innych, których przepisy i receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie przetrwały do czasów obecnych, tym samym wpisując się w tradycje kulinarne naszego regionu. Potrawy, które były przygotowywane przez nasze prababcie są obecnie odkrywane na nowo.  
busko.com.pl/konkurs-kulinarny-cudze-chwalicie-swego-nie-znacie foto,,3,1,1,5,19211,n.html
Organizatorami zawodów byli: Klub Fascynacji  Kulinarnych w ZSP nr 1 w Busku-Zdroju oraz Restauracja Ponidzie (Hotel Słoneczny Zdrój).
W jury zasiedli: Grzegorz Rąpel - dyrektor Hotelu Słoneczny Zdrój,
Patryk Kotarba - szef kuchni Hotelu Słoneczny Zdrój,
Maciej Kowalkowski - szef kuchni Hotelu Bristol
Jerzy Poznański - edukator kulinarny, znawca kuchni staropolskiej,
 Andrzej Pawlas z-ca szefa kuchni Hotelu Słoneczny Zdrój.
 
Jakość przygotowanych potraw oceniana była według następujących kryteriów: organizacja pracy i higiena produkcji, uzasadnienie wyboru produktów i potrawy, wykorzystanie surowców i półproduktów lokalnych, smakowitość, pomysłowość i kreatywność przepisów, prezentacja potrawy (estetyka, dekoracja).
Prezentacja wykonanych przez uczniów potraw odbyła się w Chacie Belonówce przy Hotelu Słoneczny Zdrój, wtedy też można było obejrzeć i spróbować przygotowanych dań. 
Dla uczestników przewidziano atrakcyjne nagrody, w tym m.in.:                                            voucher pobytowy z zabiegami w Hotelu Słoneczny Zdrój połączony z warsztatami z szefem kuchni, sprzęt kuchenny oraz kosze z produktami sponsorów. 

Wyniki konkursu:
I miejsce - Sput Gabriela i Wójcik Małgorzata
II miejsce - Mariola Lasak i Klaudia Pietrusik
III miejsce - Białecka Izabela i Kordyl Aneta 

I wyróżnienie - Janicka Weronika i Szostak Alan
II wyróżnienie - Szumera Weronika i Lasak Beata
III wyróżnienie - Jankowiak Adrian i Kowal Kamila

Sponsorami nagród byli: Prymat, Farutex, Iglomen, Knorr, Sante, Zeelandia, Hotel Słoneczny Zdrój, Pan Paweł Piątek (Zamek Dersława), Uzdrowisko Busko-Zdrój, Rada Rodziców. 

Relacje z przebiegu konkursu znalazły się w regionalnych mediach, w tym również telewizji Kielce
 
 MZG