Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

Warsztaty kulinarne

                   Po raz pierwszy uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr1 należący do Szkolnego Klubu Fascynacji Kulinarnych mieli okazję uczestniczyć w marcu 2006r. w warsztatach prowadzonych przez mistrzów kucharskich i szefów firm związanych  z gastronomią.

                  Kilkugodzinne praktyczne szkolenie pozwoliło młodym adeptom sztuki kulinarnej poszerzyć wiedzę                   i umiejętności z wykorzystaniem najnowocześniejszych wielofunkcyjnych urządzeń do obróbki mechanicznej      i termicznej. Przedstawiciele klas technikum żywienia i gospodarstwa domowego wraz z organizatorką spotkania - M.Z.Gacek mieli możliwość wykonania wielu smakowitych wyrobów według nieznanych dotąd receptur. Nad prawidłowym ich sporządzeniem czuwał właściciel firmy Restaurator Serwis oraz mistrzowie kuchni: Paweł Nowak - Rational  i Sławomir Kowalczyk - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni.

                  Dzięki warsztatom uczniowie zdobyli kolejne cenne doświadczenia, mieli także okazję obserwować przy pracy mistrzów. O efektach szkolenia mogło przekonać się grono nauczycielskie, które zostało zaproszone             do degustacji rozmaitych przysmaków: karkówki z grilla, warzyw na parze, ryżu z warzywami, węgierskiej zapiekanki z  ziemniaków, papryki i pieczarek, kurczaka z marynaty, pieczonych jabłek faszerowanych miodem i bakaliami.

                 Podobną prezentację w naszej szkole przygotowano dla przedstawicieli kilkunastu zakładów gastronomicznych z terenu Buska-Zdroju. Mieli oni okazję zapoznać się z ofertą firm prowadzących warsztaty, wymienić doświadczenia zawodowe i nawiązać cenne kontakty.

 

 

 

         

 

 

Konkurs  "Kulinarne wędrówki po literaturze" 

                    W V Świętokrzyskim Konkursie Gastronomicznym zorganizowanym w marcu 2006r. przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach wzięło udział ponad 30 uczniów ze szkół gastronomicznych regionu świętokrzyskiego. Rywalizowano w produkcji oraz sposobie prezentacji potraw, a każdy ze startujących musiał wykazać się umiejętnością potwierdzenia związku, jaki istnieje między sztuką literacką a ... sztuką kulinarną.

                 Pierwsze miejsce zdobył zawodnik z Kunowa, który przygotował strudel - ciasto z orzechami, jabłkami          i rodzynkami na podstawie Harryego Pottera. Drugie miejsce uzyskała uczennica naszej szkoły - Paulina Kaczor z II klasy Technikum żywienia i gospodarstwa domowego. Paulina sporządziła Kubusiowe co nieco                         z miodzikowym sosem - czyli udka faszerowane morelami i papryką. Wyprzedziła m.in. drodżdżówki                    z Czerwonego Kapturka, bigos "a la Pan Tadeusz", pierniki z "Jasia i Małgosi", kotlety wg "Lokomotywy" Juliana Tuwima i wiele innych wspaniałych potraw. Ponadto nasza reprezentantka zdobyła prestiżowy  tytuł mistrza aranżacj kulinarnej.

 

 

Małgorzata Zdanowska-Gacek