Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

 KULINARNE WALENTYNKI

   www.sieslawicesp.tbu.pl/index.php

12 lutego br., tuż przed popularnymi walentynkami uczniowie z Klubu Fascynacji Kulinarnych - z klasy II g byli gospodarzami warsztatów dla dzieci ze Szkoły Podstawowej im. Kornela Makuszyńskiego w Siesławicach.

Było to już drugie wspólne spotkanie dzieci i młodzieży z obu szkół, poprzednie miało miejsce w 2016 roku: www.zsp1busko.pl/node/2733.

Zgodnie z waletynkowym tematem warsztatów, dzieci z I i III klasy pod kierunkiem starszych kolegów, formowały i dekorowały słodkie ciasteczka. Oprócz tradycyjnych serduszek, były: rogaliki, różyczki, babeczki, galaretkowe i owocowe przysmaki. Najmłodsi adepci sztuki kulinarnej doskonale poradzili sobie z niecodziennym wyzwaniem.

Wszystkie ciasteczka były smakowite. Nam, szczególnie przypadł do gustu przepis na:

Babeczki z kremem serkowym i serduszkami z galaretki
 
Składniki na spód do mini babeczek słodkich:
Mąka pszenna - 300g
Masło - 200g
Cukier puder - 60g /1/3 szkl./
Żółtka - 2szt.
Śmietana 18% - tyle, aby ciasto było miękkie
Sól
Składniki posiekać, formować i wypiekać w 170 st. C.
 
Masa serkowa:
Masło -1/2 kost.
Cukier wanilinowy – 1 łyżka
Serki waniliowe – 3 szt.
Żelatyna – 3 łyżki
Mleko – ½ szkl.
Żelatynę namoczyć w mleku, rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło rozpuścić z cukrem w kąpieli wodnej, ostudzić, dodać serki, rozpuszczoną żelatynę. Wlać do korpusów babeczek, udekorować serduszkami z galaretki.
 
 
MZG.