Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

  KLUBU FASCYNACJI KULINARNYCH

 w roku szkolnym 2017/2018
 
1.  20 września 2017r. uczniowie z klasy III i II g po raz kolejny wzięli udział w pokazie kulinarnym przeprowadzonym w naszej szkole przez Pana Roberta Kopacza - Regionalnego Szefa Kuchni z firmy Unilever Food Solutions. Tematem spotkania była kuchnia tajska. Poznaliśmy wiele oryginalnych składników charakterystycznych dla potraw w Tajlandii. Zaciekawiło nas nietypowe połączenie różnych smaków. Pokaz z pewnością będzie inspiracją do poszerzenia naszej wiedzy i umiejętności kulinarnych.
Mieliśmy okazję obserwować a następnie degustować kilka potraw kuchni tajskiej: zupa Tom-Kha, Pad-Thai, polędwiczka satay, czerwone curry z wołowiną i ryżem jaśminowym, owoce z syropem i bitą śmietanką z dodatkiem mleczka kokosowego.
 
2. W październiku odbył się etap szkolny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Wzięło w nim udział 60 uczniów klas TŻ. Pierwsze miejsce zajęła Patrycja Obłąk z klasy III g. Będzie reprezentować szkołę na etapie okręgowym olimpiady.
 
3.  1 lutego 2018 r. w Hotelu Kongresowym w Kielcach odbył się finał  Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cap", zorganizowanego przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.
Tematem zmagań był  filet z kurczaka z kostką, dowolny rodzaj kaszy i primerby.                        Na przygotowanie 6 porcji swojego dania konkursowego młodzi kucharze mieli tylko 90 minut. Do finału zakwalifikowało się ośmioro młodych adeptów sztuki kulinarnej. Naszą szkołę reprezentowała Kasia Płatek z klasy II g, która zajęła zaszczytne trzecie miejsce.
 
4.W dniu 5.03.2018 r. klasa III g uczestniczyła w warsztatach kulinarnych, które w naszej szkole przeprowadził Pan Łukasz Wasik - szef kuchni w Hotelu BRISTOL **** ART & Medical SPA w Busku-Zdroju.
Uczniowie pod czujnym okiem mistrza wykonali potrawy z kurczakiem w roli głównej.  Do produkcji zastosowane zostały różne dodatki: makarony, kasze, ziemniaki, wybrane warzywa, owoce i przyprawy. Tuszki kurczaka poddano rozmaitym metodom obróbki wstępnej i cieplnej. Dzięki pasji i zaangażowaniu Pana Łukasza nasza wiedza i umiejętności kulinarne znacznie się poszerzyły.
Wśród wykonanych wspólnie potraw znalazły się udka kurczaka:                     
- smażone w klarowanym maśle oraz marynacie oliwkowej, podawane na makaronie spaghetti, całość polana sosem ze śliwek i zielonych oliwek,
- luzowane, faszerowane mielonym mięsem oraz pomarańczą, obsmażone i zapieczone    w przyprawie curry i słodkiej papryce, podane z puree ziemniaczanym i filetowaną pomarańczą na szpinakowym mchu,
- pieczone w skórce pomarańczowej, podane z warzywami duszonymi w mleku kokosowym, miodzie, anyżu i curry oraz kotlecikiem z kaszy gryczanej,
- roladki faszerowane polędwicą, cebulą oraz śliwka, obsmażone i zapieczone, podane      z roszponką i makaronem, 
Ponadto sporządziliśmy:
- tuszki kurczaka przygotowane metodą sou-vide w ziołach, porcjowane i podane
z ziemiankami zapiekanymi z tymiankiem i oliwą w towarzystwie świeżej roszponki
- kotlety de volaille oprószone świeżo mielonym pieprzem, rozłożone na czynniki, podane w towarzystwie puree z marchewki i śmietanki oraz zielonej ziemi z natki pietruszki.
 
 
5.   W dniu 26.03.2018 r. odbyły się eliminacje Konkursu "Pierogi Stulecia". Wzięło w nich udział 20 uczniów, którzy przygotowali pierogi ruskie lub pierogi z mięsem. Smak pierogów oceniała komisja, której szeregi, obok pedagogów ZSP1, zasilili nauczyciele z Hiszpanii przebywający w naszej szkole w ramach projektu Erasmus+.
 
6.  Dnia 06.04.2018 r. odbyły się XIV Powiatowe Targi Edukacyjne, na które klubowicze przygotowali aranżację stołu i słodki poczęstunek. W sali gastronomicznej zaś gimnazjaliści mogli „na żywo” obserwować sporządzanie i dekorację rozmaitych ciastek.
 
7.  Kuchnia polska wraca do kulinarnych łask. Staje się coraz popularniejsza wśród kucharzy młodego pokolenia. Nieustannie inspiruje, zdobywając coraz większe uznanie. Bogactwo polskiej kuchni warto odkrywać, niezależnie od wieku czy ilości wolnego czasu. Przekonali się o tym uczniowie klasy II g, którzy uczestniczyli 9 kwietnia w warsztatach kulinarnych. Po raz kolejny w naszej szkole poprowadził je Pan Łukasz Wasik - szef kuchni w Hotelu Bristol w Busku-Zdroju – tematem przewodnim były wybrane potrawy kuchni polskiej. W ramach projektu Erasmus+Easy odwiedzili nas również uczniowie z Włoch wraz z opiekunkami.
 
8. 11 kwietnia 2018 r. odbył się finał Konkursu "Pierogi Stulecia". Ośmioro uczestników sporządzało pierogi "na żywo" w szkolnej pracowni gastronomicznej. W konkursie zwyciężyli:
Andrzej Gawęda kl. III g (pierogi ruskie)
i Aleksandra Sobczyk kl. II g (pierogi z mięsem)
 
9. 13.04 odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadzili mistrzowie kuchni z Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy. Tematem spotkania były nowoczesne techniki kulinarne z elementami kuchni molekularnej.
 
10.Konkurs Świętokrzyski Mistrz Kuchni od trzech lat organizowany jest w trakcie Festiwalu Smaków w Tokarni. W sobotę 28.04.2018 r.  do rywalizacji stanęli juniorzy - trzynaście dwuosobowych drużyn ze świętokrzyskich szkół o profilu gastronomicznym oraz kucharze amatorzy. W niedzielę z kolei zmierzyli się profesjonaliści, czyli ci, którzy już pracują w zawodzie.
Zadaniem uczestników było przygotowanie po sześć porcji dwóch dań:
- przystawki: ryba wędzona/burak
- i dania zasadniczego: kaczka/nowalijki
W jury znaleźli się organizatorzy i sponsorzy konkursu, w tym członkowie Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy, restauratorzy z regionu: Krzysztof Zamczyk, Hubert Sanecki, Rafał Korus, Andrzej Gad, Kamil Piwowarski, Tomasz Pawlusek - szefowie kuchni, Włodzimierz Rybczyński z firmy Domos oraz Joanna Tomusiak z redakcji "Echa Dnia".
Jurorzy byli pod wrażeniem prac juniorów, którzy wysoko postawili w tym roku poprzeczkę. Poziom konkursu uznany został za bardzo wysoki. Wyniki były do siebie zbliżone... ale zawsze ktoś jest najlepszy! Bardzo dobrze w kulinarnej rywalizacji poradziły sobie reprezentujące naszą szkołę: Ola Sobczyk i Natalia Mikurda z kl II g.
 
11. Gotowanie z .... ERASMUSEM - uczestniczyliśmy w dwóch wydarzeniach kulinarnych związanych z uczestnictwem Naszej Szkoły w Projekcie pn. „Education And Sustainability for the Young” - „Edukacja jako element zrównoważonego rozwoju młodzieży”. w ramach Programu Erasmus+.
Cele edukacyjne projektu mają za zadanie m.in.:
- udostępnić wiedzę i doświadczenie partnerów z zakresu pracy w kuchni, piekarni, cukierni, restauracji, hotelu,
- przekazać tradycje kulinarne (uczniowie dowiedzą się, jakie warzywa, zioła i przyprawy są używane w tradycyjnej kuchni różnych krajów partnerskich).
 
18 kwietnia zwycięzcy szkolnego konkursu "Pierogi stulecia": Ola Sobczyk z kl. II g i Andrzej Gawęda z kl. III g poprowadzili warsztaty pierogowe. Uczestniczyli w nich uczniowie z: Turcji, Francji, Włoch, Bułgarii i Grecji.
23 kwietnia, dzięki Torkanowi Ćmnercikli, nauczycielowi z Istambułu, podczas pokazu kulinarnego poznaliśmy tajniki przygotowania smakowitej potrawy tureckiej – Yağlama.
 
 
                                                                                    Małgorzata Zdanowska-Gacek