Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

W roku szkolnym 2023/2024 Zespół nie planuje prowadzić rekrutacji na ten kierunek.

 

ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADPODSTAWOWYCH

W BUSKU-ZDROJU

INFORMACJE O ZAWODZIE

 Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych 

Prężnie rozwijająca się w naszym regionie branża gastronomiczna oraz różnorodne trendy w gastronomii a także moda na „zdrową kuchnię”, stwarzają duże możliwości rozwoju i powodują, że TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH jest atrakcyjnym kierunkiem na polskim rynku pracy, idealnym dla osób fascynujących się sztuką kulinarną.

1.     Kto powinien wybrać ten kierunek?
Kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które:
o   są kreatywne i pomysłowe
o   mają zmysł artystyczno - estetyczny
o   cenią zdrową kuchnię
o   interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu
o   chcą awansować i rozwijać się
o   lubią pracować w zespole
 
2. Jakie umiejętności zdobędzie uczeń kształcąc się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych?
     W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:
o   przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
o   stosowania receptur gastronomicznych
o   układania i oceny jadłospisów
o   organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych
o   stosowania technik dekoracji i nakrywania stołu
o   współpracy w zespole
o   prowadzenia własnej działalności gospodarczej
o   planowania i kalkulowania kosztów produkcji
o wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
o   przechowywania i utrwalania żywności
Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą rozległą wiedzę teoretyczną jak i praktyczną w dziedzinie gastronomii. Szkoła posiada dobrze wyposażoną pracownię gastronomiczną, w której odbywają się zajęcia praktyczne.
 
3.   Jakie dodatkowe umiejętności uczeń może zdobyć w szkole?                                                                                         
Uczniowie mogą rozwijać swoje zainteresowania zawodowe uczestnicząc w pracach

Szkolnego Klubu Fascynacji Kulinarnych,

                     który działa w Naszej Szkole już osiemnaście lat.                           

4.  Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych?
Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego dwie kwalifikacje w zawodzie:
 
I. w zakresie kwalifikacji HGT.02.
Przygotowanie i wydawanie dań:
  • ocenianie jakości produktów,
  • przechowywanie żywności,
  • obróbka produktów i przygotowania stanowiska pracy,
  • obsługa sprzętu gastronomicznego,
  • przygotowanie dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
  • wydawanie dań;
II. w zakresie kwalifikacji HGT.12.
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
  • ocenianie jakości żywności,
  • planowanie żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
  • organizowanie żywienia w produkcji gastronomicznej,
  • wykonywanie usług gastronomicznych,
  • ekspedycja potraw i napojów.
 Uczeń odbywa również 4 tygodniową praktykę zawodową.
 
5.     Na jakich stanowiskach może być zatrudniony technik żywienia i usług gastronomicznych?
Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować m.in. jako:
o   szef kuchni
o   dietetyk
o   manager zakładu gastronomicznego
o   organizator imprez okolicznościowych
o   mistrz sztuki kulinarnej
o   pracownik firmy cateringowej
o   doradca w zakresie prawidłowego żywienia
o   organizator usług cateringowych
o   prowadzący własną działalność gospodarczą
 
 6.   Jakie są możliwości kontynuowania nauki po ukończeniu szkoły?
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych  przygotowuje do wykonywania atrakcyjnego zawodu a jednocześnie stwarza solidne podstawy do dalszego kształcenia. Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych oraz w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii.  

                                                dodatkowe informacje o zawodzie
 
                                                         
                                                   WARSZTATY KULINARNE KLASY II g
 
                     
 
                                                            ULUBIONE PRZYSMAKI KLASY IV g