Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

 CIASTO Z BUDYNIEM I RABARBAREM

CIASTO
• 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
• szczypta soli
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3/4 szklanki cukru
• 1/2 op. cukru wanilinowego
• 200 g masła (twardego)
• 3 żółtka
NADZIENIE
• 500 g rabarbaru
• 2 opakowania budyniu wanilinowego (bez cukru)
• 3 szklanki (750 ml) mleka
• 5 łyżek (50 g) cukru
• 1/2 op. cukru wanilinowego
ORAZ
• cukier puder

PRZYGOTOWANIE
CIASTO KRUCHE
Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami, mieszadłem miksera lub siekać nożem na stolnicy).
Dodać żółtka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części.
Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem
.
NADZIENIE
Ugotować budynie: odlać 3/4 szklanki mleka i wymieszać z proszkami budyniowymi, resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
 Zanim mleko zacznie kipieć wlać do niego rozpuszczone budynie i cały czas energicznie mieszać rózgą aż powstanie jednolita masa bez grudek. Zagotować i odstawić z ognia.
Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodygi pokroić na plasterki. Wyłożyć go na spód, następnie wyłożyć na niego gorący budyń. Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.