Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

Sernik z owocami na biszkopcie

ser biały półtłusty - 400g
masło - 50g
cukier - 80 g
zamiast cukru można dodać miód - do smaku
orzechy - 12 połówek
owoce - truskawki, maliny, borówki lub inne
galaretki czerwone lub bezbarwne - 2 szt
składniki na biszkopt:
jaja 2 szt
mąka psz. 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier 2 łyżki

Białko ubić z cukrem na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Wsypać przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Ostrożnie wymieszać. Przełożyć do małej tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 180 stopni C przez około 12 min.
Ser biały zmiksować z cukrem i masłem. Dodać podprażone i posiekane orzechy. Masę przełożyć na ostudzony biszkopt w tortownicy, nałożyć owoce - całe lub rozdrobnione. Zalać tężejącymi galaretkami, dodając do nich połowę wody przewidzianej recepturą. Wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.

                                                                                                                                           zdjęcie: Magdalena