Created string item:390:title for text group menu: About Us

 
SZKOLNY KLUB FASCYNASCJI KULINARNYCH
 

 
NIEKTÓRE PRZEDSIĘWZIĘCIA ZREALIZOWANE W ROKU SZKOLNYM 2010/2011:
 
 

PODSUMOWANIE POWIATOWEGO KONKURSU PLASTYCZNEGO „EKO-LOGICZNI”

            3-VI-2011 r. klubowicze przygotowali poczęstunek w sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Busku – Zdroju, dla prawie stu uczestników Powiatowego Konkursu Plastycznego „Eko-logiczni”.   Wykonane  zostały  wyroby: słone – na bazie ciasta francuskiego z nadzieniem    z pieczarek i cebuli oraz słodkie: rogaliki z marmoladą, obwarzanki, babeczki z kremem, metrowiec, ciastka krucho-drożdżowe, galaretki owocowe, wiatraczki z ciasta francuskiego, świnki na szczęście, misie z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, tartinki, ciasto z truskawkami.
 

 
OLIMPIADA   WIEDZY   I   UMIEJĘTNOŚCI    ROLNICZYCH

-   ETAP   OKRĘGOWY

W   dniach  15-16 kwietnia 2011 r.  w   Zespole  Szkół   Rolnicze   Centrum  Kształcenia  Ustawicznego    w Żarnowcu odbył się etap okręgowy XXXV Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.  Eliminacje przeprowadzili pracownicy naukowi Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie pod przewodnictwem: prof. Andrzeja Lepiarczyka, prof. Norberta Marksa, prof. Juliana Kamińskiego.
Uczeń naszej szkoły - Jakub Świerszcz z klasy II g zajął drugie miejsce w bloku żywienie człowieka i gospodarstwo domowe i zakwalifikował się do etapu ogólnopolskiego.
           W olimpiadzie wzięło udział 139 uczniów z 55 szkół województw: śląskiego, małopolskiego, świętokrzyskiego, podkarpackiego, lubuskiego, dolnośląskiego i opolskiego. Uczestnicy to zwycięzcy eliminacji szkolnych z 8 bloków: żywienie człowieka i gospodarstwo domowe, produkcja roślinna, produkcja zwierzęca, mechanizacja rolnictwa, ogrodnictwo, agrobiznes, leśnictwo i architektura krajobrazu.
             Po uroczystym powitaniu gości i młodzieży, uczniowie  podzieleni na bloki tematyczne przystąpili do pisania testu trwającego 60 minut a po przerwie do etapu praktycznego. Uczestnicy olimpiady odpowiadali na 60 pytań testowych, w tym 45 specjalistycznych oraz 15 zawierających elementy ekonomii, organizacji danego bloku tematycznego i ochrony środowiska. Za poprawne odpowiedzi mogli otrzymać 60 pkt. Podczas eliminacji praktycznych każdy otrzymał 3 zadania, tematycznie związane z blokiem w którym uczestniczył - w sumie za ten etap można było uzyskać 60 pkt.
             W roku bieżącym etap ogólnopolski Wiedzy i Umiejętności Rolniczych obędzie się  na początku czerwca w Szczecinie. Uczestnicy  Olimpiady,  którzy  zostali  zakwalifikowani  na eliminacje centralne są zwolnieni z części pisemnej egzaminu zawodowego. Laureaci i finaliści eliminacji centralnych przyjmowani są na uczelnie z pominięciem postępowania kwalifikacyjnego zgodnie z zakresem bloków tematycznych ustalonym przez Senaty Uczelni.
           3-VI-2011 r. – etap ogólnopolski w Pyrzycach – Kuba został finalistą tej olimpiady.
 

KONKURS  KULINARNY  "RARYTASY  Z  PIERSI  DOMOWEGO  PTACTWA"

                  W dniu 16 marca 2011 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbył się wojewódzki konkurs kulinarny dla uczniów klas o profilu gastronomicznym. Głównym założeniem i najważniejszym celem imprezy było propagowanie smacznych i zdrowych potraw z drobiu oraz promowanie mięsa ekologicznego o wysokich walorach odżywczych. Tematem konkursowych zmagań była produkcja, ekspozycja i prezentacja pięciu porcji dania głównego z fileta z piersi kurczaka. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali upominki zaś zwycięzcy wysokiej klasy sprzęt gastronomiczny .

                   Profesjonalne jury oceniało: organizację i porządek na stanowisku pracy, technikę wykonania  smakowitość, dekorację i sposób podania potraw. Maksymalną  ilość punktów   i jednocześnie I miejsce uzyskała uczennica naszej szkoły - Magdalena Zawora z klasy III G Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego, która przygotowała "Nadziewane filety drobiowe  z Lasu Winiarskiego". Jej praca jednogłośnie została oceniona jako zgodna z obecnymi trendami w sztuce kulinarnej.                  
              Do konkursu Magdę przygotowała Małgorzata Zdanowska-Gacek - opiekunka Szkolnego Klubu Fascynacji Kulinarnych.

 

  
 
 
DZIEŃ FRANKOFONII

          18 marca 2011 r. w naszej szkole odbyły się po raz pierwszy obchody Dnia Frankofonii zorganizowane przez P.P  Marzenę Kasperek i Agnieszkę Bałaga. Uczniowie spotkali się                        z wicedyrektorem konsulatu Francji w Krakowie, który był honorowym gościem tej uroczystości. Przedstawiono prelekcję na temat "Wędrówek  po literaturze francuskiej" oraz prezentację multimedialną na temat Frankofonii.  Uroczystość zakończył wspólny poczęstunek, złożony z potraw kuchni francuskiej. Na tę okazję uczniowie ze Szkolnego Klubu Fascynacji Kulinarnych przygotowali wspólnie z opiekunką: mały quiche lorraine, kotlet de volaille, cassoulette, małże po prowansalsku, kalmary w cieście, krewetki panierowane, sałatkę nicejską, sałatkę z paluszkami krabowymi, pomidorki faszerowane sałatką, ziemniaki zapiekane, rogaliki półfrancuskie z czekoladą, mus śmietankowo-czekoladowy, sałatkę owocową, tartę  z brzoskwiniami,   waniliowe ciastka z galaretką, napój owocowy.

 
 
 

SPOTKANIE W KAWIARNI "CYNAMON"

                10 marca br. odwiedziliśmy kawiarnię „Cynamon” znajdującą się w budynku Buskiego  Samorządowego   Centrum  Kultury.  Uczniowie  klasy  II  i  III  technikum  żywienia  i gospodarstwa domowego uczestniczyli w pokazie kulinarnym przeprowadzonym przez Pana Michała Kozłowskiego,  który  przygotował   smakowite   śniadanie  kontynentalne   oraz   kotlety  ze  schabu  z pysznym farszem z grzybów i owoców morza. Przyglądali się również  prezentacji long drinków: Piekło Niebo, Zachód słońca, Cynamonowa pasja i różnych rodzajów kawy: cynamonowa, latte, cappuccino, które wykonała Pani Urszula Domagała. Chętni mogli osobiście wykonać deser lodowy,  rozmaite napoje mieszane a także przygotować kawę z różnymi dodatkami. Spotkaniu towarzyszyła degustacja przygotowanych potraw i napojów.
 
 

 
              Na zakończenie spotkania kierownik kawiarni P. Paweł Piątek przedstawił ciekawe informacje dotyczące Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”, która prowadzi działania mające  na celu zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych poprzez wspieranie lokalnej produkcji żywności naturalnej, bezpiecznej i smacznej. 
              Korzyści wynikające z członkostwa to: wykorzystanie charakterystycznego logo - kucharska czapka z nożem i widelcem z napisem " dziedzictwo kulinarne ", publikacja informacji  o przedsiębiorstwie  na stronie internetowej Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego i Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego, udział w wyjazdach studyjnych, szkoleniach oraz targach organizowanych    i współfinansowanych przez Urząd. O członkostwo ubiegać się mogą producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie, przetwórcy żywności, restauracje i inne obiekty gastronomiczne lub hotelarskie, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni. Wszyscy kandydaci powinni działać  w województwie świętokrzyskim, przestrzegać obowiązujących przepisów prawnych. 
 
   
 

         Logo „Dziedzictwo Kulinarne – Świętokrzyskie” potwierdza, że żywność nim oznaczona ma najwyższą jakość i została przygotowana z surowców pozyskanych w woj. świętokrzyskim, na podstawie tradycyjnych regionalnych receptur i metod. Powinny one też być historycznie związane z naszym regionem. Potrawa musi się opierać na surowcach uzyskanych lokalnie. Po przyznaniu certyfikatu można posługiwać się i oznaczać swoje wyroby znakiem sieci. Konsumenci dzięki Sieci zyskują gwarancję jakości i pochodzenia produktu. 
        Miłe i interesujące spotkanie w kawiarni „Cynamon” poszerzyło naszą wiedzę dotyczącą gastronomii i zainspirowało do poszukiwania nowych rozwiązań w tej dziedzinie.
 

FESTIWAL STOŁÓW WIGILIJNYCH 2010/2011 

zajęliśmy - I miejsce w kategorii szkół ponadgimnazjalnych

 

  

KONKURS  "WĘDRÓWKI KULINARNE PO LITERATURZE I FILMIE"

                Na   zakończenie   OBCHODÓW   DNI   PATRONA  SZKOŁY  -  MIKOŁAJA   KOPERNIKA    w dniu  7 grudnia 2010 r. został zorganizowany konkurs "Wędrówki kulinarne po literaturze i filmie", przygotowany przez warsztaty unijne w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Priorytet IX pod nazwą "Dać szansę - program warsztatowego wsparcia edukacyjnego młodzieży szkół zawodowych  w powiecie buskim". W przedsięwzięciu wzięła udział młodzież z klas II i III technikum żywienia oraz I kucharz-cukiernik, należąca do Szkolnego Klubu Fascynacji Kulinarnych.

                   Do udziału zgłosiło się 30 uczniów. Zadaniem 2-osobowych zespołów było wykonanie i   prezentacja zestawów potraw występujących bądź kojarzących się  z wybranym utworem literackim lub filmem. Wśród wybranych tytułów pojawiły się: „Królowa Śniegu z bałwankami”, „Wesele”, „Brzydkie Kaczątko”, „Pimpuś Sadełko w krainie pierogów”, „Pierniczki Jasia i Małgosi”, „Prezenty Kubusia Puchatka dla przyjaciół”, „Czekoladowy świat Willy Wonka”, „Przysmaki Jasia Fasoli”, „Dukaty Pinokia”, „Skrzydełko czy nóżka?”, „Wyprawa Rumcajsa do Żacholeckiego lasu”, „Krecik w ogródku”, „Alicja  w krainie czarów” oraz „ Murzynek Bambo”.
               Komisja sędziowska oceniała: pomysłowość, smakowitość potraw i  aranżację. Przyznano kulinarne nagrody książkowe w kilku kategoriach, wśród których – najważniejszą Grand-Pix  za „Pimpusia Sadełko   w krainie pierogów” otrzymały: Magdalena Zawora i Agnieszka Wilk z klasy III technikum żywienia i  gospodarstwa domowego. 
    
 
 

WARSZTATY KULINARNE Z MŁODZIEŻĄ Z NIEMIEC

            W dniach 26- 30-X-2010 r. w ramach współpracy między szkołami gościła  w naszej szkole w ramach programu wymiany młodzieży grupa uczniów Niemiec wraz z opiekunami. Była to niepowtarzalna okazja do poznania naszych partnerów i oczywiście podszlifowania języka angielskiego lub niemieckiego.

                Podczas zorganizowanych warsztatów kulinarnych „Gotujemy potrawy narodowe” – nasi uczniowie wspólnie z zaproszonymi gośćmi w szkolnej pracowni gastronomicznej przygotowali, zaprezentowali i ocenili przygotowane wyroby.


                                                                                                     Opracowanie: Małgorzata Zdanowska-Gacek

- opiekunka Szkolnego Klubu Fascynacji Kulinarnych