SZKOLNY KLUB FASCYNACJI KULINARNYCH
Działa od 2003 roku. Założycielem i opiekunką jest Małgorzata Zdanowska-Gacek. Do Klubu należą uczniowie, pragnący rozwijać podczas zajęć pozalekcyjnych swoje zainteresowania z zakresu: zdrowego żywienia, estetyki podawania i dekoracji potraw, poznawania receptur na wybrane potrawy, zdrowej żywności, profilaktyki żywieniowo – ekologicznej. Pozwala na rozwinięcie u uczestników twórczego i krytycznego myślenia, wyobraźni i różnorakich umiejętności praktycznych. Celem spotkań jest również zapoznanie uczniów z naukowymi podstawami produkcji i organizacji pracy.

.jpeg)
Cele Klubu
- Aktywizacja uczniów i rozbudzanie ich zainteresowań problematyką żywieniową.
- Kształtowanie prozdrowotnych zachowań poprzez propagowanie zdrowego stylu życia, zdrowej żywności jako leku na choroby cywilizacyjne.
- Wykorzystanie technologii informatycznej do obliczania wartości odżywczej, energetycznej żywności, planowania jadłospisów.
- Przygotowanie uczniów do konkursów, egzaminów, olimpiad.
Naszą działalność opisują poniższe hasła:
– Poszukujemy: informacji dotyczących żywności, żywienia, dekoracji potraw, korzystając z komputerowych programów edukacyjnych, encyklopedii multimedialnych, Internetu oraz literatury fachowej.
– Uczestniczymy: w konkursach, olimpiadach, turniejach.
– Poznajemy: interesujące zagadnienia, nowoczesne metody i formy działania.
– Przekazujemy swoją wiedzę, dzielimy się doświadczeniem.
Efekty naszej pracy to:
– Pokazy i prezentacje kulinarne, pomoce dydaktyczne, prace projektowe, dyskusje dydaktyczne, referaty, filmy, zdjęcia.
Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Junior Culinary Cap 2018” – III miejsce
Niektóre sukcesy w konkursach wojewódzkich:
„Świętokrzyski talerz młodego kucharza 2017” – III miejsce i puchar Akademii Sztuki Kulinarnej
„Świętokrzyski talerz młodego kucharza 2016” – I miejsce
„Świętokrzyski MISTRZ KUCHNI 2016″ – II i III miejsce
„SPECJAŁY Z JAGNIĘCINY” 2014 r. – I miejsce
„RARYTASY Z PIERSI DOMOWEGO PTACTWA” 2011 r. – I miejsce
Konkurs „Potyczki kulinarne z wieprzowiną w roli głównej” I i II miejsce 2008 r.
Konkurs kulinarny „Ach Kieleckie, jakie smaczne” 2005 r. – III miejsce i nagroda Świętokrzyskiego Kuratora Oświaty
OLIMPIADA WIEDZY I UMIEJĘTNOŚCI ROLNICZYCH – ETAP OKRĘGOWY – II miejsce
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych – etap okręgowy 2009/10 – III miejsce