Zespół Szkół Ponadpodstawowych

im. Mikołaja Kopernika
w Busku-Zdroju

Przysłowie na dziś: 

Z małej iskierki wielkie pożary powstają.

Liczba odwiedzin: 99

Trzymamy kciuki za klasę III g

W dniach 9 – 16 stycznia 2025 roku klasa III g przystąpiła do bardzo ważnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych – części teoretycznej i praktycznej

Mocno trzymaliśmy kciuki za powodzenie całej klasy i udało się – egzamin pisemny – zdawalność 100%

wyniki egzaminu praktycznego pod koniec marca

Wielkie podziękowania cała klasa pragnie złożyć tym, którzy pomogli nam się przygotować do egzaminów – rodzicom, nauczycielom a w szczególności p. Małgorzacie Zdanowskiej – Gacek 🙂

Poniżej kilka zdjęć z egzaminów

I kilka informacji o naszym kierunku:

Technik żywienia i usług gastronomicznych  to zawód łączący umiejętności   sporządzania potraw i napojów zarówno kuchni polskiej jak i innych narodów, doradcy żywieniowego i organizatora usług gastronomicznych. Ponadto może wykonywać zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia różnych grup ludności, dekorowaniem, porcjowaniem i serwowaniem  zgodnie ze sztuką obsługi konsumenta oraz organizowaniem i wykonywaniem usług gastronomicznych.

Absolwenci tego kierunku mogą pracować na stanowisku:

  • szefa kuchni
  • kucharza
  • osoby odpowiedzialnej za planowanie i organizację imprez okolicznościowych
  • kierownika restauracji lub stołówki
  • menagera zakładu gastronomicznego
  • organizatora imprez okolicznościowych
  • doradcy w zakresie prawidłowego żywienia
  • organizatora usług cateringowych
  • pracownika ruchomej bazy gastronomicznej : lotniczej, kolejowej i morskiej

Zobacz więcej