Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

 

2007/2008

 

 

 

KONKURS: "Makaronowy zawrót głowy"

                Już po raz kolejny uczniowie klas technikum żywienia i technikum hotelarskiego naszej szkoły stanęli w szranki, biorąc udział w kulinarnej rywalizacji. Ich zadaniem było wyszukanie ciekawych przepisów na potrawy z makaronem i własnoręczne ich wykonanie. Oryginalny dobór składników, wysmakowana aranżacja i inne walory świadczyły o talentach uczniów. Konkurs zorganizowany został 13 marca 2008r. przez szkolny Klub Fascynacji Kulinarnych prowadzony przez Małgorzatę Zdanowską-Gacek. Na autorów wyróżnionych potraw czekały atrakcyjne nagrody, które ufundowali zaprzyjaźnieni ze szkołą: P.Bożena Korczak, P.Grażyna Zalewska, P.Paweł Piątek,                  P. Mariusz Cygan.       

               Uroczystość zaszczycili także: naczelnik wydziału edukacji buskiego Starostwa Powiatowego P. Renata Krzemień, kierownik Muzeum Ziemi Buskiej P. Bogdan Orłowski, regionalista P. Leszek Marciniec, fotografik P. Piotr Kaleta, dyrekcja szkoły w osobach: P. Andrzeja Bilewskiego i P. Anny Gradzik, przedstawiciele prasy oraz grona pedagogicznego.

               Prezentację potraw poprzedził występ młodzieży, która wraz z P. prof. Justyną Szumilas przygotowała zabawne scenki na temat kulinarnych potyczek w kuchni.

            Jury oceniło 18 konkursowych potraw i główną nagrodę przyznało Dorocie Dryndos i Izabeli Tomaszewskiej  z klasy IIIg za Przysmaki gajowego. Pod względem smakowitości wyróżniono makaron zapiekany z kremem   i rodzynkami przyrządzony przez Ewelinę Satorę i Katarzynę Jaśkiewicz. Największą liczbę punktów za aranżację uzyskał makaron z tuńczykiem autorstwa Anity Król, Kamili Drechnowicz i Barbary Durnaś. Daniem najbardziej oryginalnym okazał się makaron penne z sosem orzechowym o subtelnej nutce czosnku - tę wyjątkową potrawę przygotowali: Krzysztof Rubinowski i  Łukasz Szybalski. Wszystkie potrawy zdobyły uznanie i uzyskały wysoką punktację. Wśród nich były: tort z jabłkami, makaronowy omlet, "piekielne" lazanie, makaron z kurczakiem i grzybami, klopsiki zawinięte w makaronie   i wiele innych wspaniałych przysmaków.

 

 

 

http://megabajt.zsp1busko.pl/www_kopernik_29_04_2009/s.php?t=makaron08 

 

M.Z-G

 

                                           KONKURS:  "Potyczki kulinarne z wieprzowiną w roli głównej"

       Czternastu  uczniów  ze   szkół  gastronomicznych  z  Buska-Zdroju,  Skarżyska  Kamiennej,  Kielc, Starachowic i Kunowa wzięło udział w wojewódzkim konkursie pt.: "Potyczki  kulinarne z  wieprzowiną  w  roli  głównej". Patronem i głównym sponsorem konkursu rozegranego 18 marca 2008r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, była firma Unilever Foodsolutions Polska.

 

 

        Uczestników oceniało jury w składzie: Mirosław Ciołak - szef kuchni hotelu  Qubus  w Kielcach, Krzysztof  Porębski   -  szef  restauracji  Pod  Złotą  Różą  w Kielcach,  Marcin   Bródka  -  szef  kuchni  hotelu  Europa  w Starachowicach, Piotr Długosz - szef kuchni hotelu  Senator  w Starachowicach oraz przewodniczący jury Regionalny Doradca Kulinarny firmy Unilever - Robert Kopacz. Do obserwacji konkursu zostały zaproszone lokalne media, władze oświatowe, pracownicy renomowanych w regionie zakładów żywienia zbiorowego zaś relację przeprowadziła TVP3 oddział w kielcach.

         Po trzech godzinach zmagań konkursowych jury wyłoniło zwycięzców. Oceniano min. poprawność przeprowadzenia obróbki technologicznej, kompozycję smaków, prezentację na talerzach.

         Pierwsze miejsce zajęła Kamila Kaczor z II klasy technikum żywienia i gd  w ZSP nr1 w Busku-Zdroju - za roladę schabową z fetą i żurawiną z dodatkiem kulek ziemniaczanych.

       Drugie miejsce przypadło Dorocie Dryndos z klasy III, również z naszej szkoły - za pieczeń wieprzową z farszem chlebowym i sosem meksykańskim.

Dużą radość zwyciężczyniom sprawiły nagrody rzeczowe w postaci sprzętu gastronomicznego. Jeszcze bardziej ucieszyły się ze szkolenia w Centrum Kulinarnym w Poznaniu, zorganizowanego specjalnie dla kilkunastu uczniów - zwycięzców wojewódzkich konkursów kulinarnych z całej Polski. Dziewczęta do konkursu przygotowała opiekunka klubu - M. Zdanowska-Gacek.

 

 

 http://megabajt.zsp1busko.pl/www_kopernik_29_04_2009/s.php?t=wieprzowina08

 
                                                                                     M.Z-G.