W dniu 20 marca 2025 roku w budynku Szkoły przy ul. Ks. Jerzego Popiełuszki 8 w Siedlcach odbędą się długo wyczekiwane Mistrzostwa Młodych Kelnerów Siedlce 2025. Jest to wyjątkowa okazja, aby młodzi adepci sztuki kelnerskiej zaprezentowali swoje umiejętności i rywalizowali w prestiżowych konkurencjach.
W wydarzeniu weźmie udział także uczeń Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Mikołaja Kopernika w Busku-Zdroju – Daniel Kopiniak z klasy 3hp, który będzie reprezentował swoją szkołę i miasto w tym niezwykłym konkursie.

W trakcie mistrzostw uczestnicy zmierzą się z kilkoma wymagającymi konkurencjami, które sprawdzą ich wiedzę teoretyczną oraz praktyczne umiejętności kelnerskie. Oto szczegółowy opis rywalizacji:
Konkurencja I – Test wyboru (a, b, c)
W pierwszej konkurencji uczestnicy rozwiążą test składający się z 15 pytań. Wśród nich będzie jedno pytanie opisowe, do którego należy udzielić rozwiniętej odpowiedzi, oraz 14 pytań jednokrotnego wyboru z jedną poprawną odpowiedzią. Czas na wykonanie zadania to 20 minut.
Konkurencja II – Serwowanie soku owocowego z karafki
Uczestnicy będą musieli serwować sok owocowy z karafki dla dwóch osób, dbając o zachowanie odpowiednich zasad serwisu i estetyki.



Konkurencja III – Przyjęcie zamówienia i nakrycie stołu
Ta konkurencja będzie wymagała od uczestników przyjęcia zamówienia oraz nakrycia stołu do zamówienia przy gościu. Zawodnicy będą musieli wykazać się znajomością zasad, używając odpowiedniego sprzętu i zachowując profesjonalizm.
Konkurencja IV – Serwowanie z półmiska platerowego wędlin i serów
Kolejne wyzwanie to serwowanie z półmiska platerowego wędlin i serów dla dwóch osób, z zachowaniem zasad serwisu francuskiego. To konkurencja, która wymaga precyzji i znajomości klasycznych technik kelnerskich.
Konkurencja V – Finał: Serwis wina czerwonego
W finałowej konkurencji czterech najlepszych uczestników będzie musiało przeprowadzić serwis wina czerwonego dla dwóch osób, zgodnie z zamówieniem i zachowując wszystkie zasady serwisu. To zadanie wymagające perfekcyjnego opanowania technik i umiejętności w zakresie obsługi gości.



Mistrzostwa Młodych Kelnerów Siedlce 2025 to doskonała okazja, aby młodzież wykazała się swoimi umiejętnościami, pasją do zawodu kelnera oraz wiedzą teoretyczną. Daniel Kopiniak z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Mikołaja Kopernika w Busku-Zdroju będzie miał szansę wziąć udział w tej rywalizacji i pokazać, na co go stać!
Życzymy Danielowi powodzenia i trzymamy kciuki za jak najlepszy wynik!