Zespół Szkół Ponadpodstawowych

im. Mikołaja Kopernika
w Busku-Zdroju

Przysłowie na dziś: 

Z małej iskierki wielkie pożary powstają.

Liczba odwiedzin: 99

Oferta edukacyjna

Prężnie rozwijająca się w naszym regionie branża gastronomiczna oraz różnorodne trendy w gastronomii a także moda na „zdrową kuchnię”, stwarzają duże możliwości rozwoju i powodują, że TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH jest atrakcyjnym kierunkiem na polskim rynku pracy, idealnym dla osób fascynujących się sztuką kulinarną.

Kto powinien wybrać ten kierunek?

Kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które:
  • są kreatywne i pomysłowe
  • mają zmysł artystyczno – estetyczny
  • cenią zdrową kuchnię
  • interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu
  • chcą awansować i rozwijać się
  • lubią pracować w zespole

Jakie umiejętności zdobędzie uczeń kształcąc się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych?

W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:

  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
  • stosowania receptur gastronomicznych
  • układania i oceny jadłospisów
  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych
  • stosowania technik dekoracji i nakrywania stołu
  • współpracy w zespole
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji
  • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
  • przechowywania i utrwalania żywności

Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą rozległą wiedzę teoretyczną jak i praktyczną w dziedzinie gastronomii. Szkoła posiada dobrze wyposażoną pracownię gastronomiczną, w której odbywają się zajęcia praktyczne.
 

Uczniowie mogą rozwijać swoje zainteresowania zawodowe uczestnicząc w pracach Szkolnego Klubu Fascynacji Kulinarnych, który działa w Naszej Szkole już osiemnaście lat.

Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych?

Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego dwie kwalifikacje w zawodzie:

I. w zakresie kwalifikacji HGT.02.
Przygotowanie i wydawanie dań:

  • ocenianie jakości produktów,
  • przechowywanie żywności,
  • obróbka produktów i przygotowania stanowiska pracy,
  • obsługa sprzętu gastronomicznego,
  • przygotowanie dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
  • wydawanie dań;

II. w zakresie kwalifikacji HGT.12.
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:

  • ocenianie jakości żywności,
  • planowanie żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
  • organizowanie żywienia w produkcji gastronomicznej,
  • wykonywanie usług gastronomicznych,
  • ekspedycja potraw i napojów.
 Uczeń odbywa również 4 tygodniową praktykę zawodową.

Na jakich stanowiskach może być zatrudniony technik żywienia i usług gastronomicznych?

Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować m.in. jako:
  • szef kuchni
  • dietetyk
  • manager zakładu gastronomicznego
  • organizator imprez okolicznościowych
  • mistrz sztuki kulinarnej
  • pracownik firmy cateringowej
  • doradca w zakresie prawidłowego żywienia
  • organizator usług cateringowych
  • prowadzący własną działalność gospodarczą

Jakie są możliwości kontynuowania nauki po ukończeniu szkoły?

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych  przygotowuje do wykonywania atrakcyjnego zawodu a jednocześnie stwarza solidne podstawy do dalszego kształcenia. Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych oraz w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii.  

Galeria zdjęć