Uczeń klasy 3h Technikum hotelarskiego z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Mikołaja Kopernika, Daniel Kopinak, odniósł wielki sukces, zajmując 5. miejsce w kraju w prestiżowym konkursie Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025. To ogromne wyróżnienie dla Daniela, jego nauczycieli oraz całej szkoły.





Siódma edycja Ogólnopolskiego Konkursu Mistrzostwa Młodych Kelnerów odbyła się 20 marca 2025 roku i została zorganizowana przez Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 3 w Siedlcach we współpracy ze Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich. Wydarzenie odbywało się pod honorowym patronatem Ministra Edukacji, Marszałka Województwa Mazowieckiego, Prezydenta Miasta Siedlce, Starosty Powiatu Siedleckiego oraz Mazowieckiego Kuratora Oświaty.





Konkurencja na najwyższym poziomie
Do rywalizacji stanęło 20 szkół gastronomicznych z całej Polski, m.in. z Bydgoszczy, Radomia, Lublina, Warszawy, Siedlec oraz wielu innych miast. Uczestnicy musieli wykazać się nie tylko wiedzą teoretyczną, ale także praktycznymi umiejętnościami kelnerskimi.








Wśród konkurencji znalazły się m.in.:
- serwowanie soku owocowego z karafki,
- przyjmowanie zamówienia i nakrywanie stołu przy gościu,
- serwowanie wędlin i serów z półmiska platerowego,
- finałowa konkurencja – serwis czerwonego wina bezalkoholowego.











Triumfatorzy i nagrody
Tegoroczną zwyciężczynią Mistrzostw Młodych Kelnerów została Patrycja Jakubiak z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych Nr 3 w Siedlcach. Drugie miejsce zajęła Wiktoria Laskus z Zespołu Szkół Turystyczno-Gastronomicznych w Mińsku Mazowieckim, a trzecie – Zuzanna Wiśniewska z Zespołu Szkół Nr 2 w Garwolinie. Na czwartej pozycji uplasowała się Milena Sawicka z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Lublinie.



Finaliści otrzymali puchary ufundowane przez Prezydenta Miasta Siedlce oraz cenne nagrody, takie jak:
- vouchery na weekendowe pobyty w luksusowych hotelach,
- sprzęt gastronomiczny (wyciskarki do owoców, blendery barmańskie, pakowarki próżniowe),
- bon zakupowy do Selgros,
- vouchery do poradni dietetycznej oraz liczne upominki.



Wydarzenie o rosnącej randze
Konkurs Mistrzostwa Młodych Kelnerów to nie tylko rywalizacja, ale także wyjątkowa okazja do promowania zawodu kelnera oraz integracji środowiska gastronomicznego. Dzięki współpracy z przedsiębiorcami i restauratorami, uczniowie mają szansę na zdobycie cennego doświadczenia oraz nawiązanie pierwszych kontaktów zawodowych. Wydarzenie uatrakcyjniły także pokazy kelnerskie i barmańskie oraz inspirujące prelekcje.









Z każdym rokiem konkurs zyskuje coraz większą popularność, a jego prestiż rośnie.
Sukces Daniela Kopinaka to dowód na to, że młodzi adepci sztuki kelnerskiej z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Mikołaja Kopernika są doskonale przygotowani do wykonywania zawodu na najwyższym poziomie.


Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!