Zespół Szkół Ponadpodstawowych

im. Mikołaja Kopernika
w Busku-Zdroju

Przysłowie na dziś: 

„Błąd to dowód na to, że próbujesz.”

Liczba odwiedzin: 3

Relacja z zajęć praktycznych w ramach WMKP – Klasa hotelarska

Od dnia 22.05.2025 uczniowie klasy hotelarskiej uczestniczą w zajęciach praktycznych realizowanych zgodnie z założeniami Wzorcowego Modelu Kształcenia Praktycznego (WMKP).

Tematem przewodnim była obsługa śniadania hotelowego.

Zajęcia obejmowały następujące elementy:

  • Przygotowanie różnych rodzajów śniadań hotelowych – uczniowie zapoznali się z charakterystyką i elementami śniadań typu: kontynentalnego, angielskiego, amerykańskiego, szwedzkiego oraz wegetariańskiego.
  • Tworzenie menu śniadaniowego – młodzież samodzielnie układała przykładowe menu dla wybranych typów śniadań, uwzględniając różnorodność gości hotelowych i standard obiektu.

Niezwykle ważnym jest to czego nie widać. Uczniowie podczas zajęć praktycznych uczą się jak przygotowywać surowce i dania serwowane podczas śniadań.

Polerowanie sztućy oraz powitanie gościa przy wejściu do restauracji hotelowej.

Ćwiczenia z zakresu obsługi kelnerskiej podczas serwowania potraw – uczniowie ćwiczyli nakrywanie stołów, serwowanie potraw oraz profesjonalną obsługę gości zgodnie z zasadami savoir-vivre’u i standardami hotelowymi.

Zajęcia mają na celu doskonalenie umiejętności praktycznych z zakresu gastronomii i obsługi klienta, jak również kształtowanie postawy zawodowej i pracy zespołowej. Uczniowie wykazują się dużym zaangażowaniem, kreatywnością i profesjonalizmem.

Zobacz więcej