Od dnia 22.05.2025 uczniowie klasy hotelarskiej uczestniczą w zajęciach praktycznych realizowanych zgodnie z założeniami Wzorcowego Modelu Kształcenia Praktycznego (WMKP).
Tematem przewodnim była obsługa śniadania hotelowego.

Zajęcia obejmowały następujące elementy:
- Przygotowanie różnych rodzajów śniadań hotelowych – uczniowie zapoznali się z charakterystyką i elementami śniadań typu: kontynentalnego, angielskiego, amerykańskiego, szwedzkiego oraz wegetariańskiego.
- Tworzenie menu śniadaniowego – młodzież samodzielnie układała przykładowe menu dla wybranych typów śniadań, uwzględniając różnorodność gości hotelowych i standard obiektu.





Niezwykle ważnym jest to czego nie widać. Uczniowie podczas zajęć praktycznych uczą się jak przygotowywać surowce i dania serwowane podczas śniadań.


Polerowanie sztućy oraz powitanie gościa przy wejściu do restauracji hotelowej.


Ćwiczenia z zakresu obsługi kelnerskiej podczas serwowania potraw – uczniowie ćwiczyli nakrywanie stołów, serwowanie potraw oraz profesjonalną obsługę gości zgodnie z zasadami savoir-vivre’u i standardami hotelowymi.



Zajęcia mają na celu doskonalenie umiejętności praktycznych z zakresu gastronomii i obsługi klienta, jak również kształtowanie postawy zawodowej i pracy zespołowej. Uczniowie wykazują się dużym zaangażowaniem, kreatywnością i profesjonalizmem.