Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

 Uniwersytet Przyrodniczy z wizytą w Naszej Szkole

     W dniach 12 i 26 maja z inicjatywy opiekunek Klubu Fascynacji Kulinarnych i Szkolnego Koła Ekologów odbyły się spotkania on line z pracownikami naukowymi Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie.
W zajęciach wzięło udział łącznie ponad 90 osób z 4 klas: I i IV technik żywienia i usług gastronomicznych, licealiści z kl I o profilu matematyczno-fizycznym i II - biologiczno – sportowym.
      W trakcie dwóch spotkań zostały zaprezentowanie cztery kierunki studiów. Dodatkowo w ramach promocji każdego z nich pracownicy Wydziału przedstawili interesujące wykłady:
  • Kierunek Dietetyka – „Czy odpowiednie żywienie usprawnia myślenie? – czyli o diecie młodzieży” – wygłoszony przez dr inż. Justynę Liberę;
  • Kierunek Biotechnologia – „Tajemnice biotechnologii” – zaprezentowany przez mgr inż. Małgorzatę Sikorę;
  • Kierunek Gastronomia i sztuka kulinarna – „Wino – co każdy gastronom powinien o nim wiedzieć” – przedstawiony przez mgr inż. Piotra Stanikowskiego;
  • Kierunek  Technologia żywności – „Nie taki makaron straszny jak go malują” – wygłoszony przez mgr inż. Dorotę Teterycz.

 

Spotkania uczniów z pracownikami naukowymi poszerzyły wiedzę na temat działalności Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.