Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

Dnia 19 marca odbyła się VI edycja Ogólnopolskiego Konkursu Mistrzostwa Młodych Kelnerów, która zorganizowana została przez Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Siedlcach we współpracy ze Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich. Patronat Honorowy objął Minister Edukacji, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Prezydent Miasta Siedlce, Starosta Powiatu Siedleckiego oraz Mazowiecki Kurator Oświaty.

Przed rozpoczęciem konkursu przeprowadzona została odprawa.

Uczestnikami konkursu byli uczniowie z szesnastu szkół gastronomicznych z całej Polski, którzy przyjechali wraz ze swoimi nauczycielami z:Polanicy Zdrój Warszawy, Lublina, Łowicza, Łukowa (z dwóch szkół), Żelechowa, Wyszkowa, Serocka, Kętrzyna, Buska-Zdroju, Miętnego, Golądkowa, Korolowej-Osady, Zielonki i Siedlec.

Podczas Mistrzostw uczniowie zmierzyli się z wiedzą na temat obsługi Kelnerskiej oraz z rożnymi konkurencjami takimi jak: serwis wody gazowanej lub niegazowanej, serwisu napoju gorącego – kawa, serwis wina musującego bezalkoholowego. Do ostatniej konkurencji, jury wyłoniło czterech finalistów, którzy w finałowej konkurencji mieli zaserwować tartę z patery z sosem w sosjerce - serwisem francuskim. Decyzją jury (SKP), tytuł Mistrza Młodych Kelnerów 2024 uzyskała Amelia Rosa z Zespołu Szkół nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łukowie. Drugie miejsce zajął Bartosz Deja z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Ignacego Wyssogoty Zakrzewskiego w Żelechowie. Trzecie miejsce zajęła Magdalena Wiącek, uczennica Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Siedlcach. Czwarte miejsce zajęła Klaudia Sawicka z Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica w Miętnem. Konkurs nie odbyłby się bez wsparcia sponsorów. Pierwszą nagrodę rzeczową ufundowali: Firma Pepsi (wyciskarka do soku oraz saturator do wody gazowanej) oraz Hotel Robert'sPort ( voucher na 3-dniowy pobyt w hotelu na Mazurach), drugą nagrodę: Starosta Powiatu Siedleckiego (profesjonalny blender barmański) oraz Hotel Ibis Styles Siedlce (voucher na 3-dniowy pobyt w hotelu), trzecią nagrodę: Selgros Cash&Carry (voucher zakupowy)oraz Hotel & SPA Hetman(voucher na 3-dniowy pobyt w hotelu), czwartą nagrodę: Air ShowFlair (profesjonalny sprzęt barmański). Finaliści otrzymali również nagrody rzeczowe ufundowane przez Firmę Topaz(walizki), PEC (powerbanki, pendrive’y) oraz Chodrom (klawiatury, dyski,pendrive’y). Wszyscy uczestnicy i opiekunowie otrzymali upominki ufundowane przez firmy: Gastrostal, Ibis, Chodrom, Selgros, Atmo-Control, Dwór Mościbrody i Zakład Stasin. Podczas konkursu można było spróbować lokalnych potraw i słodkości. Dzięki wsparciu takich zakładów gastronomicznych jak: Sala bankietowa- Ranczo, Kulinarne Poddasze, Dażynka – Nadbużańskie Smaki, Restauracja Meatosfera, Restauracja Brofaktura, Dwór Mościbrody, Restauracja Kochanówka – Arka Tarczyńskich, Łakocie – Fabryka Słodkości, Firma Rodzinna Biaduń, Piekarnia Jońscy. Podobnie jak w poprzednich edycjach, Mistrzostwom towarzyszyły ciekawe prelekcje oraz pokazy kelnerskie. Przedsięwzięcie gromadzące uczniów z różnych szkół było okazją do promowania młodych talentów oraz popularyzacji zawodu, który bez wątpienia daje ogromne możliwości absolwentom branży gastronomicznej. Z każdym rokiem wzrasta ranga przedsięwzięcia oraz wartość nagród, a cała impreza zyskuje charakter ogólnopolski i coraz większą popularność wśród uczniów, nauczycieli, lokalnych restauratorów i przedsiębiorców.