Created string item:644:title for text group menu: A K T U A L N O Ś C I

 KLUB  FASCYNACJI  KULINARNYCH  2004/2005

"Festiwal ziemniaka"- szkolny konkurs kulinarny
 
Inicjatorem tej niezwykłej imprezy był działający w naszej szkole Szkolny Klub Fascynacji Kulinarnych /opiekun Małgorzata Zdanowska-Gacek/.                          W konkursowe szranki stanęli uczniowie klas o profilu żywieniowym - I i III Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego oraz I i II Technikum Hotelarstwa.
Przedmiotem rywalizacji były produkcja i prezentacja potraw z ziemniaków. I tych znanych i tych już zapomnianych , które ze względu na trendy żywieniowe powoli znikają z naszych stołów. Młodzież postanowiła przypomnieć, jak smakują naprawdę niezwykłe "specjały" naszych babć. Wśród 25 konkursowych potraw znalazły się same pyszności. Oprócz popularnych placków ziemniaczanych, ale z przeróżnymi dodatkami, przygotowano m.in. pyzy cepeliny, pampuszki, babkę ziemniaczaną, kotlety ziemniaczano-serowe, kieszonki ziemniaczane na słodko i z grzybami, krokiety, zapiekanki, oładki galicyjskie, supełki, knedle ze śliwkami, pierogi ruskie, kacapoły, zapiekanki, ziemniaki faszerowane, gratinki, sałatki oraz poza konkursem - frytki. Jury, któremu przewodniczył dyrektor naszej szkoły pan Andrzej Bilewski, miało nie lada orzech /ziemniak/ do zgryzienia. Ostatecznie po długiej i burzliwej naradzie, pierwszą nagrodę przyznano zespołowi z I h. Ewelina Bałaga, Justyna Durnaś, Joanna Kwiatkowska i Karolina Wielgus przygotowały rewelacyjną zapiekankę ziemniaczaną, która wyprzedziła tort ziemniaczany /kl. I g/ oraz knedle z sosem śliwkowym /kl. III g/.
Wyróżnione zespoły otrzymały nagrody książkowe zaś wszyscy uczestnicy konkursu zostali uhonorowani efektownymi maskotkami. Przyznano również nagrodę dla właściciela największego okazu ziemniaka, którym bezapelacyjnie został Tomasz Siwiec. 
W części artystycznej wystąpił zespół folklorystyczny z klasy I b. Konkurs stanowił dla uczniów doskonałą okazję do sprawdzenia swoich umiejętności kulinarnych. Dał też możliwość dotarcia do przekazywanych od lat tradycji, poszukiwania nowych i dawnych receptur na potrawy z ziemniaków oraz zaprezentowania ich w jak najciekawszej formie.

 

Konkurs kulinarny "Ach Kieleckie, jakie smaczne"

20 stycznia 2005 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach odbył się konkurs kulinarny "Ach kieleckie, jakie smaczne". Miał on na celu wyłonienie potrawy, która stanie się kulinarną wizytówką regionu świętokrzyskiego. W imprezie wzięło udział 29 uczniów z całego województwa, w tym dwóch z naszej szkoły: Joanna Kraj i Paweł Walkiewicz z klasy III g przygotowanych przez nauczycielkę i wychowawczynię zarazem p. Małgorzatę Zdanowską - Gacek. Różnorodność dań była ogromna. Przepisy, smak i sposób podawania oceniało jury pod przewodnictwem mistrzów kuchni z hotelu "Leśny Dwór" i "Kongresowego" w Kielcach. Nasza Joasia zdobyła III miejsce w klasyfikacji ogólnej za pyszne zawijańce z borowikami i kacapoły pod jogurtową kołderką. Otrzymała też trzecią nagrodę kuratora oświaty Ryszarda Kasperka. Paweł został posiadaczem tytułu "mistrza kulinarnej prezentacji" za kapuściaki ponidziańskie z sosem.

 
 

 

      M.Z-G