Lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu.
- 2769 odsłon
Magia karmelu i czekolady
- warsztaty klasy Ig
technik żywienia i usług gastronomicznych
Nasze kulinarne doświadczenia po powrocie do Szkoły rozpoczęliśmy od wizyty w pierwszej w Kielcach Manufakturze Słodyczy & Kawiarni.
Na czekoladowych warsztatach edukacyjnych: OD ZIARNA DO TABLICZKI dowiedzieliśmy się skąd pochodzi i jak smakuje prawdziwe ziarno kakaowca.


Bardzo smakowała nam gorąca czekolada. 

W trakcie prezentacji multimedialnej poznaliśmy cały proces produkcji czekolady od ziarna do gotowej tabliczki.
Każdy z nas zaprojektował i wykonał własną 100g tabliczkę czekolady z dodatkami.





Spotkanie było przygotowane wspólnie z MANUFAKTURĄ SŁODYCZY CHOCOLATE STORY W WARSZAWIE – pierwszą i jedyną w Polsce manufakturą czekolady która wytwarza swoje produkty bezpośrednio z ziaren kakao.


Podczas warsztatów karmelowych mogliśmy się przekonać jak w magiczny sposób bez użycia maszyn powstają kolorowe lizaki i cukierki. Na zakończenie spotkania każdy uformował kolorowego lizaka o pysznym smaku mango.

Na pamiątkę warsztatów uczniowie otrzymali dyplomy Młodych Czekoladników


Podczas warsztatów karmelowych mogliśmy się przekonać jak w magiczny sposób bez użycia maszyn powstają kolorowe lizaki i cukierki. Na zakończenie spotkania każdy uformował kolorowego lizaka o pysznym smaku mango.

Na pamiątkę warsztatów uczniowie otrzymali dyplomy Młodych Czekoladników
i Karmelarzy
Małgorzata Zdanowska-Gacek
opiekunka